Plaats, Wijk: Lelystad, Landerijen
Naam: Marianne Gaastra
Inspectierapport GGD

Leeftijd kinderen: 0 t/m 4 jaar
Beschikbare dagen: maandag, dinsdag, woensdag en donderdag.
Tijden: 08:00-18:00 uur
Huisdieren: 1 hond
Meer informatie: Wilt u een vrijblijvend intakegesprek over de opvangmogelijkheden, uw kind(eren) aanmelden of een algemene vraag stellen? Neem dan contact op met Welkom-Kind.



Ik ben Marianne Gaastra van gastouderopvang Mariposa  (Spaans voor vlinder en de 1e 4 letters van mijn naam) Ik ben getrouwd met Koos Gaastra en moeder van 3 zoons;  Noah (2001) Roan (2005) en Ilan (2008).  Ook hebben we een hond Bowey (2016). Wij wonen in de wijk de Landerijen in een split level woning.

Sinds 2006 ben ik gastouder, onze 2e zoon was toen net een paar maanden oud en ik wilde graag meer thuis zijn voor de kinderen, gastouderopvang kon ik hier goed mee combineren.

Bij ons thuis is voldoende speelgoed en ontwikkelingsmateriaal voor alle leeftijden. Denk aan duplo, auto’s, poppen, blokken, puzzels en divers ander speelgoed.  Voor de kleinste zijn een box, wipstoel/schommelstoel,  kinderstoel en bedjes aanwezig. Ik hou erg van open eind en houten speelgoed. Zo heb ik een wobbel, stapelstein en een Pikler klimdriehoek. (deze laatste deel ik samen met mijn moeder die ook gastouder is) Ook gebruik ik sensopathische materialen, zoals gekleurde rijst, kikkererwten, klei, kinetisch zand. Bij sensopathisch spel gebruiken kinderen hun zintuigen. Ze ontdekken met handen, neus, oren, ogen en mond. Het werkt ook nog eens ontprikkelend. Of we spelen met een bak vol met knopen, houten blokjes, houten ringen, plankjes, pomponnetjes (loose parts genaamd)  Oftewel materiaal zonder een vooraf vastgesteld doel, hierdoor wordt de eigen fantasie gestimuleerd. Het stimuleert de fijne motoriek, zelfstandigheid, sociaal emotionele ontwikkeling, taalontwikkeling, probleemoplossend denken, oog-hand coördinatie, wiskundig denken en de creativiteit. Uiteraard wordt hierbij op de leeftijd gelet, kinderen die nog veel in hun mond stoppen spelen niet met kleine knopen bv. Het moet wel veilig zijn.

Ik maak gebruik van een jaartafel/seizoenstafel, hiermee geef ik structuur en houvast aan de seizoenen en jaarfeesten, maar ook versieren we hem als er iemand jarig is. Kinderen hebben nog geen grip op de tijd. Een jaartafel helpt hen om zich met de loop van het jaar, de natuur en met de jaarfeesten te verbinden.

In onze ruime woonkamer kunnen ze heerlijk spelen. Ik kan de woonkamer d.m.v. een hek in tweeën delen, hierdoor zit de hond en onze pellet kachel gescheiden van de kinderen, wel zo veilig. Onze hond zal nooit alleen bij de kinderen in de buurt komen. Als het tijd is voor eten/drinken of tussendoortjes dan doen we dat aan de eettafel in de keuken. We eten op vaste tijden. De kleinste kunnen boven slapen in onze slaapkamer, hier heb ik een duobedje staan en ik gebruik campingbedjes.

Samen met de kinderen lees ik boekjes, zingen, knutselen en puzzelen we, praten en benoemen we dagelijkse dingen die door de dag heen gebeuren.

Buiten spelen doen we ook graag. Op loopafstand van ons huis zit het Gelderse Hout (bos), daar wandelen we graag met de hond. Ik heb een vierlingwagen, dus alle kindjes kunnen mee. Verder zijn er door de wijk diverse speeltuintjes te vinden.  Als het weer het toelaat spelen we met de watertafel of aquaplay. Ik heb ook een modderkeukentje in de tuin staan, met pannetjes en lepels. In de tuin kunnen ze verder met loopfietsjes, auto’s en klimtoestel met een glijbaantje spelen. Verder heb ik nog een bakfiets, hiermee fietsen we door het bos of naar het natuurpark. Of met lekker weer gaan we picknicken.

Ik ben creatief, flexibel en geduldig.