In het kort wat gastouderopvang is…

Gastouderopvang is een erkende, professionele vorm van kinderopvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar (tot aan de start van de basisschool).Gastouderbureau Welkom-Kind bemiddelt tussen ouders die kinderopvang zoeken voor hun kind(eren) en gastouders die deze opvang bieden. Gastouderopvang wordt verzorgd bij de gastouder thuis in een kleinschalige, huiselijke setting.

Ons doel en uitgangspunt tegelijk is dat ouders met een gerust hart en een prettig gevoel naar hun werk kunnen gaan. Dit kan alleen als het allerbelangrijkste in hun leven, de kinderen, zich prettig en veilig voelen bij de opvang en plezier beleven. Wij helpen je daar graag bij!

Gastouderopvang is altijd kleinschalig en huiselijk. De gastouder mag maximaal zes kinderen tegelijk opvangen. Wij werken alleen met erkende, LRK geregistreerde gastouders. Dat betekent dat ‘onze’ gastouders aan alle eisen die de wet Kinderopvang stelt, voldoen. LRK staat voor Landelijk Register Kinderopvang.

Ook voor gastouderopvang kan kinderopvangtoeslag aangevraagd worden!

Gastouderopvang kent veel voordelen want gastouderopvang:
– is flexibel, per uur af te spreken, geheel afgestemd op de persoonlijke situatie;
– vindt plaats in huiselijke sfeer bij de gastouder thuis
– is altijd kleinschalig;
– is betrokken en gericht op het unieke kind;
– wordt altijd door dezelfde persoon verzorgd;
– is deskundig; wij werken alleen met gediplomeerde, erkende gastouders;
– zorgt er voor dat kinderen minder vaak ziek zijn zo blijkt uit onderzoek;
– is betaalbaar.

Belangrijk om te weten
Alle gastouders zijn in het bezit van een relevant vakdiploma, een EHBO diploma (en scholen dit jaarlijks bij) en hebben een Verklaring Omtrent Gedrag afgegeven waarmee zij onder continue screening staan in het PersonenRegister Kinderopvang. Dit geldt overigens ook voor alle ‘volwassen huisgenoten’ zoals partners, volwassen thuiswonende kinderen, eventueel inwonende en mensen die regelmatig bij de gastouder over de vloer komen zoals bijvoorbeeld een schoonmaakster. Jaarlijks voeren wij een risico inventarisatie uit daar waar de opvang plaatsvindt. Dit kun je zien als een soort veiligheidscheck om te bepalen of de woning en omgeving waarin de kinderen verblijven, verantwoord genoeg is om kinderopvang te verzorgen. Bovendien worden er natuurlijk heel regelmatig gesprekken gevoerd met de gastouders en begeleiden wij hen daar waar het gaat om de praktijk. De hele kinderopvang, en dus ook de gastouders, staan ook onder controle van de GGD. De gastouders en het bureau zijn geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang. Met die registratie wordt de opvang erkend en kunnen ouders aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Ook ons bureau wordt jaarlijks gecontroleerd door de GGD. Je treft de rapportages van de GGD hier. Voor meer informatie kun je altijd vrijblijvend bij ons terecht. Informeer gerust eens naar de mogelijkheden.

Niet iedereen kan zo maar gastouder worden. Er zijn flink wat eisen die gesteld worden aan de gastouders. Daarover heb je hierboven al een klein beetje kunnen lezen. Zij zijn stuk voor stuk professionals en ontvangen vanuit het gastouderbureau een gedegen begeleiding in het werk da zij doen. Gastouders behoeven niet alleen een creatieve geest met een passie voor het werken met kinderen. Zij hebben een zeer grote verantwoordelijkheid want het gaat hier immers om opvang van kinderen. Onze toekomst. Het ‘kostbaarste bezit’ van ouders. De tijd dat de gastouder een oppas was ligt inmiddels heel ver achter ons. Er wordt veel van de gastouder verwacht en dat mag ook zeker zo zijn. Zo zullen alle gastouders een zinvolle dagbesteding bieden en de kinderen niet alleen opvangen maar ook echt iets meegeven. ‘Onze’ gastouders zijn goed opgeleid, hebben een goede achterban en zijn er klaar voor om de gastkinderen een heel fijne tijd te bieden!

Algemene informatie, Algemene informatie, Algemene informatie