Gastouder worden? Op deze pagina vind je praktische informatie over gastouderschap en hoe jij je kan aanmelden als gastouder.

Hoe word ik gastouder?

Hieronder vind je stapsgewijs de aanmeldprocedure bij Gastouderbureau Welkom-Kind Lelystad e.o.

 1. Vrijblijvend aanmelden via het inschrijfformulier of via telefoon
  Wilt u gastouder worden, dan kunt u zich bij ons aanmelden via ons inschrijfformulier. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
 2. Telefonisch contact
  Tijdens de telefonische intake zullen we je wensen, behoeften en mogelijkheden in kaart brengen.
 3. Werving van opvangkinderen
  Mocht je zelf nog geen opvangkinderen hebben gevonden dan kun je ons een profiel mailen en plaatsen we deze op onze Facebookpagina en website.
 4. Kennismakingsgesprek en risico-inventarisatie
  Na aanmelding komen wij op de opvanglocatie langs voor een gesprek en een risico-inventarisatie.
 5. Aanleveren benodigde documenten
  Als gastouderbureau zijn wij verplicht om een compleet dossier bij te houden. Wij hebben van jou enkele documenten nodig, namelijk een kopie van het legitimatiebewijs, VOG verklaring(en), een MBO-2 diploma Helpende Zorg en Welzijn, of een ander relevant diploma.  Indien je nog geen juist diploma hebt vind je hier  informatie over het volgen van de benodigde opleiding. *                                                                                                        Naast deze landelijke eisen heeft Welkom-Kind een aantal selectiecriteria waaraan u dient te voldoen.
 6. Aanmelding bij het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP)
  Sta je al geregistreerd in het LRKP? Dan kun je een extra bemiddelingsrelatie met ons aangaan.

Wil jij je als gastouder registreren? Dan dienen wij een officiële aanvraag voor je in bij de gemeente. Bij deze aanvraag sturen wij de documenten en een risico-inventarisatie mee. De gemeente en GGD  checkt vervolgens of je aan de kwaliteitseisen voldoet. Het registratieproces bij het LRKP duurt maximaal 10 weken.

Enkele gemeenten rekenen leges voor registratie, wijzigingen en/of uitschrijvingen in het LRKP. Deze kosten berekenen wij door aan de betreffende gastouder. Vraag dit bij ons na.

Na registratie in het LRKP kan de opvang van start gaan. Zodra je geregistreerd staat als gastouder komen de ouders in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Je krijgt bij ons een persoonlijke inlogcode voor het online urensysteem.

 

* Welkom-Kind begeleidt u graag naar het diploma (of certificaat) dat u nodig heeft om als gastouder te mogen werken. Onder een aantal voorwaarden bieden wij u tegemoetkoming in de opleidingskosten en de basiscursus EHBO voor kinderen. Ook de jaarlijkse herhaling van de EHBO is dan kosteloos. Neem contact met ons op voor meer informatie!

“Inschrijfformulier voor gastouders”

gastouder worden, gastouder worden, gastouder worden