Baby- en kindergebaren

 

Voor gastouders en ouders

Kennismakingsworkshop:

5 maart 2019 van 19.30-21.30 uur

Een kennismakingscursus Baby- en kindergebaren bestaat uit één korte bijeenkomst. Je leert een aantal gebaren en krijgt een korte uitleg over de basis van het Baby- en kindergebarenprogramma. Het is een korte kennismaking om je enthousiast te maken voor de volledige cursus.

Volledige (Gast)oudercursus baby- en kindergebaren

Drie avonden nog nader te bepalen data

Inclusief:              Certificaat Gebarenstem

De baby- en kindergebaren methode is een methode ter ondersteuning, stimulering en bevordering van de gesproken taalontwikkeling. Al vanaf 6-8 maanden kunnen baby’s terug gebaren. Door het inzetten van gebaren bij baby’s zorgt er voor dat er eerder wederzijdse communicatie mogelijk is. Normaal gesproken beginnen kinderen rond hun eerste levensjaar met praten, maar door het aanleren van gebaren is een kind al veel eerder in staat te communiceren. Bovendien wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat kinderen die gebaren ook eerder gaan praten en een grotere woordenschat hebben. De gebaren worden ingezet als ondersteuning van de taal. Dus je praat er ook bij. De gebaren komen uit de Nederlandse Gebarentaal (NGT). De kernwoorden uit de zin worden ondersteund met gebaren.

Niet alleen baby’s hebben baat bij gebaren, maar ook kinderen die al kunnen praten. Het duurt ongeveer 3 jaar voordat kinderen een grote woordenschat hebben. Er zullen een tijd lang ook woorden zijn die ze nog niet kunnen uitspreken vanwege de motoriek van hun mond. Zoals bijv. krokodil. Met gebaren kunnen ze dan wel laten zien wat ze bedoelen.

Gastouders aangesloten bij Welkom-Kind werken voor een groot gedeelte met jonge kinderen tussen de 0 en 4 jaar. Dit is een periode waarin ze heel veel leren. Het gebruik van gebaren draagt bij aan hun ontwikkeling. Ook zorgt gebaren voor meer rust in de opvang omdat kinderen zich door gebaren kunnen uiten. Daardoor ontstaan er minder driftbuien en hoef je minder tijd hoeft te besteden aan het achterhalen van de oorzaak van frustraties. Waardoor er meer tijd is voor positieve interactie. Ook voor ouders is deze workshop geschikt. Sterker nog hoe meer mensen in de omgeving van het kind gebaren hoe beter!

Tijdens de cursus worden meer voordelen belicht en gaan we vooral interactief gebaren oefenen. Na het volgen van de laatste avond krijg je een bewijs van deelname.

Alvast oefenen? Download dan de Kwebl gebarenwoordenboek app met 600 baby- en kindergebaren!
Voor Apple: download hier
Voor Android: download hier

www.gebarenstem.nl

Gebaren Stem