Plaats, Wijk: Lelystd, Landerijen
Naam: Edith Meeuwessen
Inspectierapport GGD

Leeftijd kinderen: 0 t/m 12 jaar
Beschikbare dagen: in overleg
Huisdieren: geen
Meer informatie: Wilt u een vrijblijvend intakegesprek over de opvangmogelijkheden, uw kind(eren) aanmelden of een algemene vraag stellen? Neem dan contact op met Welkom-Kind.

gastouder Landerijen, Lelystad Edith Meeuwessen


gastouder Landerijen, Lelystad Edith Meeuwessen huis


In mei 2018 ben ik gestart met mijn eigen geregistreerde gastouderopvang “Edith’s speelhoek” en wat is dat een goede keuze geweest! Ik en mijn gezin genieten van de gastkinderen. Op dit moment zijn mijn eigen kinderen al wat groter en volwassen en is er ruimte voor de zorg voor kleine kinderen.

Even een korte introductie van mezelf. Ik ben Edith Meeuwessen, geboren in 1972. Samen met mijn man Jan heb ik 2 puber meiden en een volwassen zoon en ze wonen allemaal nog thuis. Ik ben gek op muziek maken, creatief bezig zijn en tuinieren en ik geniet volop van het gezinsleven.

Na het behalen van mijn diploma MDGO Agogisch Werk heb ik een aantal jaren op een kinderdagverblijf gewerkt. Na een uitstap van 5 jaar gemaakt te hebben als activiteitenbegeleider in een centrum voor verpleeghuiszorg heb ik 15 jaar gewerkt als pedagogisch medewerker op een jeugdzorg behandelgroep voor kinderen met gedragsproblemen. Ook is ons gezin een crisisplek geweest voor pleegkinderen. Voordat ik de gastouderopvang startte en zocht naar een andere uitdaging, heb ik vrijwilligerswerk gedaan op een peuteropvang en deed ik daar invalwerk.
Het werken met mensen is wat ik het liefste doe.

Ik kies bewust voor het gastouderschap vanwege het kleinschalige karakter, omdat ik door al mijn ervaring een eigen visie heb ontwikkeld op hoe ik met kinderen om wil gaan, namelijk: Positief opvoeden. Het geven van complimenten, benoemen welk gedrag je liever ziet in plaats van het niet gewenste gedrag te benadrukken.
Door deze manier van omgaan met de kinderen, gecombineerd met sensitief responsief handelen en met een vleugje humor zorg ik voor een prettige sfeer. Ook “spelend leren” vind ik belangrijk, gecombineerd met activiteiten waarbij niet het resultaat maar de ervaring en het plezier centraal staan, zoals:

 • Aanbieden van hoogwaardig ontwikkelingsmateriaal
 • Bewegingsspelletjes en kringspelletjes doen
 • Bezig zijn met creatief materiaal
 • Muziekkwartieraanbieden
 • Werken met sensomotorisch materiaal (zand, klei, vingerverf, rijst, brooddeeg, slagroom, modder, mais, etc.)

Voor de allerkleinsten vind ik het belangrijk dat ze in alle rust kunnen groeien in een liefdevolle, veilige en gestructureerde omgeving, die zoveel mogelijk aansluit bij het ritme van thuis. Een baby krijgt bij mij altijd de fles op schoot. Ook de allerkleinsten worden uitgedaagd in hun ontwikkeling, in plaats van alleen in een box of wipstoel te liggen. Dat doe ik door:

 • De baby te betrekken bij (het klaar maken van) de maaltijden
 • Ze zelf te laten eten zodra dat kan, zodat ze hun oog-mond coördinatie kunnen oefenen en de structuren van het eten niet alleen met hun mond ontdekken 😉
 • Met ze te kletsen, te benoemen wat ik doe en doen wat ik zeg
 • “Op schootspelletjes” te doen
 • Er voor ze te zijn en ze niet onnodig laten huilen
 • Tijdens het verschoon moment extra tijd te nemen voor contact volgens de methode skills
 • Te knuffelen met de baby en samen te zingen
 • De zintuigen uit te dagen door verschillende speelmaterialen aan te bieden
 • Zorgvuldig het contact te begeleiden met de overige oudere aanwezige kinderen

Daarnaast is elk kind en zijn/haar ouders uniek en dat vergt invoelend vermogen van mij als medeopvoeder. Dat maakt het werken met kinderen zo leuk en interessant.

Ik bied een liefdevolle, duidelijke en stimulerende omgeving aan kinderen, waarin zij zichzelf kunnen zijn én waarbij u een goed gevoel heeft wanneer uw kind bij mij is. Ik vind het daarom erg belangrijk om samen met u te kijken hoe we de verzorging en opvoeding zo goed mogelijk op elkaar kunnen afstemmen.

Edith’s speelhoek heeft een uitgebreid pedagogisch plan.
Bij de kennismaking kan ik daar alles over vertellen en krijgt u hem mee naar huis.

gastouder Landerijen, Lelystad Edith Meeuwessen, gastouder Landerijen, Lelystad Edith Meeuwessen, gastouder Landerijen, Lelystad Edith Meeuwessen, gastouder Landerijen, Lelystad Edith Meeuwessen